Patrol Y60 remont blacharka

wszelkie naprawy samochodów i wszystko z tym związane

Moderatorzy: historyk75, Smirnoffklb

Patrol Y60 remont blacharka

Postprzez homer » 16 sierpnia 2012, o 20:15

Witam wszystkich klubowiczów i nie tylko ,nadeszła ta chwila kiedy zdecydowałem się na remont mojego Patrola Y60 2.8 TD z roku 98r Chciałbym w tym miejscu zaznaczyć że mam zamiar dzielić się z wami wszelkimi wiadomościami na temat przebiegu mojej pracy, licząc oczywiście na wszelkie rady i sugestie kolegów .Tym samym będzie okazja zainteresować innych do odwiedzenia naszego forum a będzie się działo, taką mam nadzieję . Plan jest taki zdjąć karoserię z ramy no i zrobić co trzeba ,czyli blacharka rozumiana na wszelkie sposoby plus poprawienie fabryki ,a chodzi mi po głowie parę pomysłów, cynkowanie itp. likwiduję tylne siedzenia ,ogrzewanie, pasy a tapicerkę zrobię z aluminium. Mam nadzieję że wszystko pójdzie zgodnie z planem i wyrobie się jeszcze przed zimą ,do tego czasu wszystkie imprezy i wypady mnie ominą ale coś za coś . Będę starał się na bieżąco zdawać relację z postępu prac ale! wieczorami ! o ile nie padnę z nóg . Wspomnę jeszcze o tym że mam wymarzone warunki które zapewnił mi mój wspaniały kolega , czyli zakład ślusarski w Starych Budkowicach i chodź jestem z zawodu ślusarz-mechanik ale bez praktyki to mam nadzieję ze sprostam temu wyzwaniu. Często bywa że obiecujemy sobie coś a potem wszystko się zmienia więc postanowiłem najpierw zacząć a potem pisać rzecz jasna po to ,aby nie było już odwrotu hihihi…. W skrócie , na dzień dzisiejszy przewalone, właściwie masakra , chyba otworzyłem puszkę Pandory , jestem w szoku dla tego że to przecież ostatni model z Y60 z 98r ? Rdza ,dziury no i nasi tu byli (blacharze) bo jakieś wstawki odkryłem, a przecież to auto woziło przed mną konie w Holandi na autostradzie ,dopiero ja docieram je w terenie od 2.5 roku więc gdzie one tak zgniło ? Az strach pomyśleć jak wyglądają wcześniejsze roczniki. Robię od tygodnia i na dzień dzisiejszy dorobiłem się parę siniaków otarć i odcisków a ręce opadają mi aż do ziemi, mógłbym na stojąco sznurówki wiązać w butach ,dlatego też wielki szacun dla blacharzy z komuny ,bo dziś już takich rzeczy się chyba nie robi. Zobaczcie i oceńcie co myślicie…. Dam radę …. Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

homer
super pilot

Postprzez » 16 sierpnia 2012, o 20:15

Re: Patrol Y60 remont blacharka

Postprzez homer » 17 sierpnia 2012, o 18:43

Ale cisza - pytanie za 100 punktów auto ma 14 lat ,czy da się je tak wyremontować aby wytrzymało następne 14-lat ? rzecz jasna chodzi o blachę budy i ramy ,bo zaczynam mieć wątpliwości :cry:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

homer
super pilot

Postprzez Budziu » 20 sierpnia 2012, o 14:04

rób,rób jak skończysz to się moim zaopiekujesz :lol:
Budziu
mechanik

Postprzez limakalub » 22 sierpnia 2012, o 06:52

Witam widze ze duzo pracy czeka kolege ale cale forum trzyma kciuki bo kto jak nie ty Homer dalej bedziesz wytyczal nowe szlaki na torze na terenowej Byczynie:) pozdro i powodzenia
limakalub
super pilot

Postprzez homer » 23 sierpnia 2012, o 19:40

Obrazek

Obrazek

Obrazek

pozbyłem się podłogi i parę kilogramów piachu z profili ,teraz wiem czemu Patrol to waga ciężka
homer
super pilot

Postprzez Offroldzik » 28 sierpnia 2012, o 19:44

ale warunki do motania to masz po prostu miód malina
fuuu ta blacharka jak ja jej nie lubię robić ale widzę że Ty OSTRO tniesz :shock:
Offroldzik

Postprzez homer » 31 sierpnia 2012, o 17:01

Prace nad Patrolem trwają , fakt że coraz mniej przypomina to auto ale za jakiś czas, powinno być już dużo lepiej ,pracy jest od groma czasami mam wrażenie że się nie posuwam do przodu, tylko cofam . Popalić mi dały zawiasy tylnych drzwi ,masakra jakie były zapieczone ,trzeba było przeciąć sworznie bo nie sposób było je wybić mimo że po wykręceniu znalazły się w imadle ,następnie trzeba było je rozwiercać . W bagażniku na podłodze dołożyłem jeden profil na środku i tu mam dylemat, czy nie dołożyć jeszcze że dwa profile? Fakt że w oryginale są profile w poprzek a ja dokładam jeszcze wzdłuż ,ale blacha na podłodze w oryginale jest wytłoczona czyli dość wytrzymała a teraz mam zamiar dać płytę aluminiową 3mm prostą - ryflowaną nie wiem czy sztywność będzie porównywalna ? Zakupiłem też felgi 7Jx15 i potrzebuję znaleźć kogoś kto by mi je przespawał (czyli wyciął środek ,obrócił i wspawał z powrotem do felgi ) kolega w warsztacie nie ma tak dużego uchwytu w tokarce , wiem że łożyska będą cierpieć ale wygląd i większy rozstaw osi jest tego wart, na fotkach widać też dziwną konstrukcję w tylnych nadkolach, wiec dla zaciekawionych już tłumacze ze to uchwyty na nadkola z tworzywa sztucznego bo jak wiadomo w oryginale z tyłu ich brak a z przodu są zbyt skromne
[img]http://
img193.imageshack.us/img193/6397/img1501bs.jpg[/img]

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak by komuś przyszło zadać mi takie oto pytanie : Co było najgorszą rzeczą w całym remoncie mimo że to dopiero początek to ja już znam odpowiedz : to ta chwila kiedy od szlifierki iskra wpada ci do ucha a chwilę później , żar od spawarki na dokładkę wpada ci do buta lub za kołnierz ,rzecz bezkonkurencyjna !!!!

homer
super pilot

Postprzez Offroldzik » 31 sierpnia 2012, o 20:01

Ja bym dołożył wzmocnienie pod tą podłogę bo stara podłoga jak pisałeś była falowana przez co nie było trzeba robić więcej wzmocnień a płaska blacha jednak na tak dużej powierzchni może pracować.
A co do felg to tato u siebie w firmie już takie operacje przetaczania wykonywał począwszy od moich felg do felgi z g klasy i byłego ogryzka pavulona. Zapytam co on na to...
Offroldzik

Postprzez KarolUaz » 5 września 2012, o 18:37

piękna robota..... jak skończysz to podeśle ci mojego uaza.. pozdro i wytrwałości życze :)
KarolUaz
kaloszak

Postprzez homer » 6 września 2012, o 18:23

teraz atak przeprowadziłem na progi ,a żeby wytrzymały długo zrobiłem je z profili które dałem ocynkować ,potem jeszcze wtryskam wosk do profili zamkniętych i będzie git …..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek